• Fri frakt over 500,-
  • Sendes alltid innen 24 timer
  • 30 dagers returrett!

Tekstilkvaliteter og vaskeråd

Bomull Kvalitetsforskjellen på bomull ligger først og fremst i fiberlengden, – jo lenger fiber, jo bedre kvalitet.Virker behagelig mot huden, og puster godt. Bomull har høy motstandskraft mot mekanisk og kjemisk påvirkning og er svært slitesterkt selv i våt tilstand. Biologisk nedbrytbar.
Vedlikehold: Ubehandlet bomull kan vaskes ved 95°C, Kroppsnære plagg vaskes helst ved 60°C. Enkelte typer etterbehandlinger, tekstilfarger og trykk, bør for sikkerhets skyld ikke vaskes på mer enn 40°C. Se vaskeanvisning i hvert enkelt plagg.

Ull er varmt, elastisk og trekker til seg fuktighet, det er derfor ull er det beste å ha innerst på kalde dager. Ull kan formes under påvirkning av varme, fuktighet og trykk, og forsiktighet må utvises ved strekking/vasking.
Vedlikehold: Bruk ullvaskeprogram . Ved lave temperaturer tåler ull syre, men det bør benyttes alkaliefritt vaskemiddel, eks. Milo.

Viskose (rayon) fremstilles ved kjemisk og mekanisk behandling av cellestoff. Fibrene ligner på bomull, men har mer glans, krøller mindre og er mer føyelig.
Vedlikehold: Normalt kan viskose vaskes ved 60°C på skåneprogram og med vanlige tøyvaskemidler, dog er oftest 40°C anbefalt.

Lin er mer slitesterkt enn bomull i både tørr og våt tilstand, og tåler kjemikalier bedre enn bomull. Alle typer vaskemidler kan brukes, men lin bør ikke gnikkes eller vris i vask. Fiberen er glatt, skitt fester seg derfor vanskelig og den gjelder derfor som bakteriehemmende.
Vedlikehold: Lin skal ikke strykes i helt tørr tilstand, men kan både strykes og vaskes på høye temperaturer (60-90°C) hvis annet ikke er oppgitt.

Silke som fremstilles av kokongtrådene fra silke- og andre spinnere. Ca 300-1000 meter fra hver kokong kan brukes. Silke er svært behagelig mot huden og den har gode isolasjons egenskaper. Silkeplagg virker derfor varmende når det er kaldt og avkjølende når det er varmt. Fiberen har en flott glans, er svært lett og smidig. Ubehandlet silke krøller omtrent ikke, er svært sterk, og må ikke børstes eller gnikkes og vris i vask.
Vedlikehold: Silke tar opp mye fuktighet, er svært elastisk i tørr og våt tilstand, men dette kan forringes ved bearbeiding som farging, sandvasking og lignende.

Syntetiske fibre – fellestrekk Alle syntetiske fibre har visse felles egenskaper som skiller dem fra natur og regenererte fiber. Alle syntetiske fibre er minst like sterke som naturfibrene, også i våt tilstand. De er vann – avvisende, og vil derfor være lette å vaske og tørker raskt. Syntetiske fibre tar knapt opp svette, pga. sine dårlige egenskaper til å oppta fuktighet. Alle har forholdsvis lave smeltepunkter, og er derfor lette å forme. De kan termofikseres, og vil beholde sin fasong etter vask. Fibrene har lav vekt, kan spinnes til svært tynne tråder-. Bestandig mot kjemiske påvirkninger. Alle syntetiske fibre, unntatt polyamid, er godt bestandig mot syrer, møll og andre skadedyr. Syntetiske fibre blir ikke skadet av normale vaskemidler.

Akryl tar opp minimalt med fuktighet, inklusive svette og krøller lite. Fibrene er mer lys- og varme bestandig enn polyamider, er bestandig mot industrigasser, røyk og sot. Akryl påvirkes ikke av ultrafiolette ståler, temperatursvingninger eller fuktighet, og gjelder som den mest værebestandige fiberen. Akryl råtner ikke og kan lagres i vann uten å ta skade av det. Fiberen er resistent mot syrer, og olje og fett trenger ikke inn i fiberporene. Den har en høy elektrostatisk utladningstendens, og brukes derfor bl.a. til undertøy som virker lindrende på reumatisme.
Vedlikehold: Akryl er varmebestandig til 200°C, og kan strykes på150°C. Fiberen bør imidlertid ikke vaskes på mer enn 40°C, den lave vasketemperaturen skyldes at fargen kan forandre seg, fortrinnsvis blekne, ved høye temperatur.

Polyamid (nylon) er svært sterkt, vannavvisende og elastisk. Opptar lite fuktighet, krøller knapt, bakterier setter seg ikke fast, tåler lut og sjøvann, og fiberen kan ikke mugne eller råtne.
Vedlikehold: Polyamid kan vaskes ved inntil 60°C, bør ikke strykes på mer enn 120°C.

Polyester (terylen) er sterkt, vannavvisende og er den syntetiske fiberen som tar opp minst fuktighet, bortsett fra PVC. Fiberen er krympe og krøllefri, og tørker meget raskt. Polyester er bestandig mot luft, utøy, blekemidler.
Vedlikehold: Normalt bør ren polyester vaskes ved 40-60°C med normale typer vaskemidler, strikket undertøy kan evt. kokes, mens finvask som skjerf og slips må håndvaskes med finvaskemiddel.

Elastan (Spandex, Lycra) er utviklet av polyuretan som blir brukt til en rekke overflatebehandlinger og belegg på tekstiler. Elastan er svært elastisk, og kan strekkes 500-700% av sin egen lengde og gjenoppta den opprinnelige form. Elastan påvirkes ikke av fett, oljer, svette, metaller, sjøvann, parfyme, kosmetikk, solstråling eller klormidler i basseng.
Vedlikehold: Elastan blir myk ved 150°C, og temperaturer over 100°C bør unngås. Dampstryking bør unngås, da fiberen kan bli klebrig og miste sin styrke.

Blandingsforhold tekstiler Angora – spinnes som regel sammen med andre fibre, og kan f.eks. i en blanding 55% polyester/ 45% angora vaskes på skåneprogram i vaskemaskin ved maks 60 C. Blandes angora med ull, må det tas hensyn til ullens egenskaper ved vask.

Bomull – som er strykelett, kan vaskes ved 60 C. Er bomullen farget, tåler den normalt ikke mer enn 40-60 C.

Elastan – Tøy som tilsettes elastan vil bli mer elastiske og føyelige. Vaske-temperaturen bør ikke overstige 60 C, og tørking i trommel bør foregå ved lav temperatur.

Polyamid/bomull – polyamid bør ikke vaskes på mer enn 40 C, og plagg med denne blandingen bør heller ikke vaskes varmere. Polyamid tilsettes gjerne for å gjøre plagget mer lettstelt og at det tørker raskere.

Polyamid/ull – blandes gjerne for at ullen skal bli mer formbestandig, farge-ekte og ikke filte seg i vask. Ullplagg med polyamid vil også tørke raskere og være mer slitesterk enn ren ull. Polyamid/ull må også vaskes med forsiktighet, og ikke over 40 C, hvis ikke annet er oppgitt.

Polyester /bomull – bør ikke vaskes på mer enn 40 C, kan tørkes i trommel, hvis ikke annet er oppgitt. Vask og tørk på høyere temperatur kan gi folder og skrukker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.